Gör som Israel istället, agera proaktivt mot coronaviruset

Medan den svenska Folkhälsomyndigheten i pressträffar står och hävdar att Sverige, som nu har över hundra (136) smittade av nya coronaviruset COVID-19, inte har smittan än i samhället och ena dagen talat om att ”det peakar nu” för att dagen efter konstatera att det faktiskt inte peakar utan fylls på med nya konstaterat smittade så finns det de länder som inte velar utan tar till de extrema proaktiva åtgärder som faktiskt krävs för att vi ska klara av att bekämpa coronaviruset och göra Sverige säkert från det kaos och lidande det kan skapa.

Ett exempel på ett sådant land Sverige bör titta på är Israel som i dagsläget bara har 21 kända fall av smittan i landet. De få fallen i landet kombinerat med att Israel till skillnad från Sverige har stora erfarenheter av att stå inför stora existentiella hot gör att Israels hantering av coronasmittan bör vara intressant som förebild. 

Vi vet att nya coronaviruset spridits från Kina till andra länder via flygresor. Därför är det viktigt att minska flygresandet in i Sverige och således även ut. Detta har Israel gjort trots att Israel är ett land som är beroende av sin turistnäring. Israel har bestämt att alla resenärer oavsett sjukdomssymtom från Italien, Österrike, Tyskland, Spanien, Frankrike, Schweiz, Fastlandskina, Sydkorea, Hong Kong, Macau, Singapore, Thailand och Japan måste placeras under 14-dagars hemkarantän. Kan man inte sätta sig i hemkarantän släpps man ej in i landet. Således sitter nu över 60 000 resenärer i hemkarantän i Israel. För den som bryter den israeliska hemkarantänen utan tillåtelse väntar sju år i fängelse. I Sverige är jag osäker på om vi har något straff om man olovligen bryter en hemkarantän. 

I Sverige sätts bara resenärer med bekräftad smitta från de mest drabbade områdena i hemkarantän och de som eventuellt varit i kontakt med en smittad. Israelerna uppmanas även av sina myndigheter att avstå från utlandsresor över huvudtaget. I Sverige är det bara till ett fåtal länder med stor smitta av COVID-19 som UD avråder att man åker. Direktflyg till Iran har stoppats av svenska myndigheter men det är framförallt den minskade efterfrågan på flygresor som är den egentliga faktorn som gör att resor från smitthärdarna minskat, inte direktiv från den svenska Folkhälsomyndigheten och avrådanden från UD.

De som rest till Israel från smitthärdar i Västeuropa, Asien och Australien oavsett coronasymptom eller ej förbjuds också att besöka israeliska vårdcentraler. Inga sådana tydliga direktiv för att skydda Sverige från smitta i samhället finns från Folkhälsomyndighetens sida.

Israel tillåter inte heller folksamlingar på mer än 5000 personer att samlas efter att coronviruset kommit in i landet. Internationella mässor och konferenser måste ställas in och de israeliska myndigheterna uppmanar äldre och sjuka att undvika folksamlingar, inte Sverige.

I Danmark som enbart har 15 smittade har man tack och lov beslutat att hålla sin version av Melodifestivalen utan publik. Men i Sverige velar fortfarande arrangörerna bakom Melodifestivalen kring frågan om den svenska Melodifestivalen ska hållas inför livepublik eller ej. Arrangörerna lutar sig hittills mot råd från den lika osäkra Folkhälsomyndigheten som i skrivande stund inte gått ut med direktiv om att undvika folksamlingar eller stora evenemang.

De svenska myndigheternas reaktiva och försena åtgärder istället för extrema proaktiva åtgärder riskerar att kosta många människoliv och åsamka onödigt lidande och kaos runt om i landet.

Tilliten till myndigheterna riskerar också att utraderas om de uppfattas som senfärdiga och nedtonande om riskerna med smittan som tycks döda mellan 3-4 % av de insjuknade i coronasmittan i Italien. Och om Sverige inte vidtar strängare åtgärder kan det snart vara Sverige som står på listan över de länder som andra länder med mer restriktiva åtgärder mot coronaviruset uppmanar sina medborgare att inte resa till.

Man kan säga att det märks vilka länder som sätter sina medborgares hälsa främst istället för att hela tiden väga folkhälsoperspektivet mot kortsiktiga ekonomiska perspektiv. Det lär bli en dyrare prislapp om man väntar med eller avstår från de riktigt hårda åtgärderna mot coronavirusets spridning i landet.

Nu är det dags för Sverige att handla som Israel nämligen proaktivt för att minimera spridningen av viruset här och nu i samhället så att sjukvården och samhället kan hantera smittan även längre fram vid behov.

Det är dags att den svenska mesigheten som präglar landets Folkhälsomyndighet överges och alla medel vidtas för att stoppa en mänsklig katastrof som jag befarar kommer att sakna motstycke i svensk modern historia. 

Tobias Petersson 

chef för Tankesmedjan Perspektiv på Israel

2 tankar på “Gör som Israel istället, agera proaktivt mot coronaviruset

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.